vrijdag, 22 september 2023

Pepermunt

Pepermunt, Peppermint Mentha piperita


Een verkwikkende, aanpassingsvermogende en koelende olie

Wie pepermunt zegt, denkt dan aan die witte snoepjes die je vaak in een restaurant krijgt na het eten. Pepermunt heeft namelijk een gunstige werking op onze maag, het houdt onze spijsvertering rustig. 
Pepermunt is ook enorm populair om zijn veelzijdigheid in gebruik, van tandpasta tot kauwgom. Het zit er in om de adem te verfrissen. Als essentiële olie kan pepermunt ook zeer effectief werken bij hoofdpijn, is zeer nuttig om de ademhaling te vergemakkelijken en als hulp bij een opgeblazen gevoel. Bij hoofdpijn smeer je een druppel olie over je voorhoofd/slapen of waar je hoofdpijn vandaan komt.

 

 

Maar pas wel op met pepermuntolie en dan vooral bij je ogen. Het is zeer sterk en het kan daar flink irriteren. Mocht je per ongeluk toch pepermuntolie in je ogen krijgen, dan nooit proberen het met water te verwijderen. Een olie mengt alleen met een andere olie, gebruik een dragerolie zoals kokosolie of olijfolie om de Pepermunt uit je ogen te verwijderen.

Sporten

Ik gebruik pepermunt voor het sporten. Het zet de luchtwegen open waardoor het sporten makkelijker gaat.

Spinnen

Ik heb een heerlijk oud huis. Die zijn over het algemeen niet zo goed geïsoleerd en dus een prettig onderkomen voor spinnen, groot en klein. Spinnen blijken niet van pepermunt te houden dus op zijn tijd de diffuser* aan met een of twee druppels pepermuntolie doet worden.

Oververhitting

In de zomer wanneer het erg warm is of bij overmatig zweten kun je  2 druppels van de Pepermunt olie door je handen wrijven en in je nek uitsmeren. Het zal onmiddellijk verkoelend werken. Denk ook aan opvliegers. Bij koorts kun je de Pepermunt olie onder je voeten smeren om je lichaamstemperatuur te laten dalen.

 

Eigenschappen

Pijnstillend - antibacterieel - antikanker - ontstekingsremmend - antiseptisch - krampstillend - antiviraal - verkwikkend

 

Ondersteunt o.a. bij

Alertheid – astma – bloedend tandvlees – buikpijn –  duizeligheid – Hoofdpijn – Jetlag – Koorts – Migraine – Spierpijn – Tennisarm – en nog veel meer.

 

Emoties

Onverdraagbare pijn - intense depressie - zwaarheid - pessimisme - warrig

 

Toepassing

  • Kan aromatisch worden toegepast (verspreiding via de lucht)
  • Kan direct op de huid worden toegepast
  • Kan inwendig worden gebruikt (let op: alleen bij zuivere oliën)
  • Kan zonder eerst te verdunnen op de huid worden aangebracht
  • Bij een gevoelige huid of kinderen ALTIJD eerst verdunnen met een dragerolie

  

Let op! Gebruik alleen 100% pure en natuurlijke essentiële oliën zonder chemische en synthetische toevoegingen die slecht zijn voor de gezondheid!

 

* Diffuser

Een diffuser is een elektrisch apparaat waarin je koud water en een a twee druppels olie doet die daarmee door je huis wordt verspreid. Gebruik nooit een brandertje voor deze essentiële oliën, want daarmee verbrand je de therapeutische waarde van de olie.